Gy.I.K

Gyakran ismételt kérdések

 

1. Helyes méretezés, a kutyahám felhelyezése

A kutyahám felhelyezésekor fokozottan figyelnünk kell a mellöv és a has alatti öv helyes beállítására. Ha túl lazára hagyjuk a hevedereket, akkor a kutya hátrafelé akár ki is bújhat belőle. Míg a túl szűkre állított has alatti öv "csupán" rendkívül kényelmetlen a kutyának, addig a szorosra állított mellöv következtében a csat a kutya hónalja alá kerül, és a bőrét fájdalmasan kidörzsöli.

Kutyahám méretvétel

A hevederek beállításánál két dologra figyeljünk:
1. a mellöv úgy legyen beállítva, hogy négy ujjunk kényelmesen elférjen a kutya mellső lába és a has alatti heveder között (Baby1 és Baby2 méret esetén elegendő kétujjnyi távolságot hagyni)

Julius hám méretezés

2. a has alatti heveder akkor megfelelő bőségű, ha a kutya hátán a hám alá be tudjuk csúsztatni a tenyerünket (Baby1 és Baby2 méret esetén elegendő kétujjnyi távolságot hagyni)

 

2. K-9® vagy IDC® powerhám?

K9 Powerhám és IDC Powerhám küldönbség

Mi a különbség a K-9 ® Powerhám (1997) és az IDC® -Powerhám( 2010) között?

 • 1. az IDC® hámok fényvisszaverős mellöve a K-9 ® hámokéhoz képest lejjebb, a kutya szegycsontján helyezkedik el, ezáltal a kutya nyakát nem terheli.
 • 2. az IDC® hám mellkas alatti övének műanyag csatja a felfelé ívelt, sportos vonalvezetés miatt feljebb került a kutya oldalára, így nem zavarja a mellső lábakat.
 • 3. az IDC® hám nyeregrésze a kutya oldalát kevésbé takarja be
 • 4.az IDC® hám nyeregrészén, ferdén rögzíthető felirat egyidejűleg oldalról és fentről is jól látható
 • 5.a IDC® hám O-ás méretétől a fogantyú lezárására egy biztonságosabb, gumihevederes módszert fejlesztettünk ki
 • 6.az IDC® hám O-ás méretétől lámpatartó gumihevedereket helyeztünk el a legoptimálisabb helyre, helyekre.

Részeletes tájékoztatásért keressen minket a Facebook-on, vagy írjon e-mail-t. A YouTube-on szinte minden Julius-K9 termékről talál használati útmutatót.

Az IDC® (Innova Dog Comfort) a Julius-K9 exkluziv fejlesztési iránya, mely 2010-től olyan termékeket foglal magába, melyek újszerűek és sok esetben a könnyűipar tekintetében is rendkívüliek. A szabadalmi hivatalokban is regisztrált újdonságok kutyahámok, nyakörvek, kutyajátékok formájában látnak napvilágot, de a gyártás mögött rejlő tetemes mérnöki és feltalálói munkának köszönhetően egyes új technológiák az élet számos fontos területén eredményesen hasznosíthatóak. Az IDC® termékek használói a jól megszokott megbízhatóság mellett a világ vezető kutyakiképzőinek és fejlesztő mérnökeink megvalósult ötleteit kapják kezükbe.
Kifejlesztettük az All Time Light® technológiát, amely minden eddiginél tökéletesebb láthatóságot biztosít Önnek és a kutyájának. 

3. Érdemes kölyökkutyának kutyahámot venni?

Fontos tudni, hogy a kutyák kezdettől fogva minden kényszerítő hatásnak ellene dolgoznak. Tehát nagyon nem kedvelik, ha mi a nyakuknál - pláne a torkukat szorongatva egy vékony szíjjal - visszahúzzuk őket. Ez azon túl, hogy főleg a kölyökkutyáknak nem túl egészséges, ők maguk is tesznek ellene: minél jobban visszatartjuk őket, annál jobban húznak.

A kutyahám használata a kényszermentes modern kiképzés egyik fő pillére. Könnyen, gyorsan fel- és leszerelhető, számtalan hétköznapi szituációban is segíti életünket a kutyával. Fontos, hogy helyes használat esetén a fejlődésben levő kutya ízületeit, csontozatát a Julius-K9 kutyahámok széles hevederei nem terhelik oly mértékben, hogy az maradandó károsodást okozhasson. Nyakörvet félős, pánikbeteg, agresszív kutyák esetében a hámmal egyidejűleg érdemes használni. Hasonlóan eredményes a két termék párhuzamos használata munkakutyák esetében.

A kutyahám használata viszont nem csak a kölyökkutyák számara, hanem a rövid orrú illetve kistestű kutyák számára is ajánlott. Mivel jellemző, hogy ezen kutyafajtáknak érzékenyebb a légcsövük, gégéjük, így egy kisebb pórázrántástól is köhögnek. A kutyahám viszont leveszi a terhelést a nyakukról.

4. Mi a megoldás, ha kibújik a kutya a hámból?

A kutya nem szereti, ha meg van kötve, és húzzák ide-oda, visszafogják, stb. Mivel előre nem szabadul, hátrafelé próbálja. Ebben az esetben segíthet az „Y” és főleg az „I” öv használata (kutyahám + nyakörv + I-öv), de a játszma nem itt dől el. Képzeljük el a szituációt egyszerű nyakörv esetében! Amint eléri a pórázt tartó gazda vonalát, a kutyának lehetősége van a fejét a nyakörvből kihúzni. Feltéve, ha a póráz megfeszül, tehát a gazda azt szorosan tartja. Ugyanez a helyzet minden szügyelős kutyahám esetében. A hámot a gazda húzza át a kutya fején. Gyakorlatilag asszisztál a szabaduláshoz...

A hám esetében ez ellen a következőt kell tenni: állítsuk be a hám csatos hevederét olyan szorosra, hogy az ujjunkat tudjuk csak könnyedén becsúsztatni a hám belső bélése és a kutya háta közé. Kezdjük meg a sétát, és a kutya első „tolató” hadműveletét egy erős pórázrántással és a „nem” paranccsal szakítsuk meg. Utána egyből lazának kell lennie a póráznak, majd vegyük elő a jutalomfalatot, és séta közben adagoljuk. Ha a kutya pánikba esik a hámviselés során, a laza (mindig lelazított) póráz lehetetlenné teszi a kiszabadulását, ha az farral hátrafelé próbálkozna. Apró rántásokkal meg tudjuk akadályozni közben azt is, hogy az állat rossz irányba induljon.

A csupán domináns, egyszerűen szabadulni vágyó, illetve a pánik-„beteg” kutyáknál egyaránt a tiltó és nyugtató szavak, a megfelelő hanghordozás vezeti kedvencünket a helyes irányba. Nyilvánvaló, hogy félősebb ebek esetében a jutalomfalat és a nyugtatás célravezetőbb, de sok esetben indokolt lehet a szakember által levezényelt, kettős pórázon vezetés, melynél a nyakörvön és a kutyahámon egyidejűleg kontrolláljuk az állatot. Ha a hámból való szabadulási vágy már nem jelentkezik, lazítsunk a kutyahám csatos hevederén még pár centit, és adjuk át magunkat a sétáltatás örömének. Feltéve, hogy bírjuk még szusszal... :-)

5. Miért vásároljak Julius-K9 terméket?

A tépőzáras feliratokkal felszerelhető hámok, az ún. K9-es kutyahámok feltalálója, Sebő Gyula (Julius), magyar születésű, és a Julius-K9 termékeit Magyarországon gyártják. Ráadásul az IDC® kutyahám 2015-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. 

Sebő Gyula és Bakos Anikó ügyvezetők a díjjal
Fotó: facebook.com/JuliusK9Magyarorszag

A cég 1997-ben alapult, és tagja azoknak az elismert vállalkozásoknak, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és export törekvéseihez. A Julius-K9 termékeinek minőségét nem csak hazánkban, de a tengeren túlon is elismerik. 2015-ben a Pet Business Industry Recognition Award díját a ruházat kategóriában, melyben a kisállat-felszerelések legizgalmasabb fejlesztéseit értékelték, a Multifunkcionális IDC® kutyamellény nyerte.

A kutyahám számos előnnyel rendelkezik. A fényvisszaverő csíkok, és a rugalmas lámpatartó pántoknak köszönhetően sötétedés után is biztonságban sétáltathatja a kutyáját. A nyomáselosztó párna segítségével a terhelés egyenletesen oszlik szét a kutya mellkasán, így erős húzás esetén sem fullad a kutya.

A Julius-K9 termékei között valamennyi felszerelés illetve kiegészítő megtalálható (kutyahám, póráz, szájkosár, nyakörv stb.) amire a kutyáknak és gazdáiknak szüksége lehet egy séta, szabadidős játék, vagy kiképzés során. A Julius-K9 termékek minősége nem csak az átlagos felhasználók, hanem a professzionális kutyakiképzők, rendőrség, illetve munkakutyák igényeit is kielégítik. A terápiás illetve segítő kutyák számára több speciális kutyahám is rendelkezésre áll.

Az összes kutyahám, univerzális oldaltáska, illetve egyes kutya nyakörvek is személyre szabhatóak a tépőzáras feliratok révén. Az előregyártott szövegeken túl saját, egyedi felirattal is elláthatja a felületet. Ráírathatja a kutya nevét, a gazdája telefonszámát, vagy bármilyen vicces egyéni szöveget.

A termék kínálat folyamatosan bővül, egyes termékcsaládok (Color&Gray, IDC Lumino, K9 Power hám, IDC Power hám, K-9 ruházat) újabb színekkel illetve termékekkel bővültek az idei évben is. Ezek a termékek az Újdonságok menüpontban megtekinthetőek.

 

6. Miért érdemes a kutyaham.hu webáruháztól vásárolnom?

Miért érdemes tőlünk vásárolni?

 • Csak a legjobb minőségű termékeket árusítjuk
 • Állandóan frissülő akciók
 • Kedvezményes áru kiegészítő csomagok
 • Outlet termékek
 • Kívánság felirat rendelése esetén is gyors, akár 2-5 napos kiszállítás
 • 1 év garancia minden termékre
 • Barátságos kiszolgálás, folyamatos tájékoztatás a rendelés állapotáról
 • 14 napon belül könnyű cserelehetőség